برای دانلود کلیک کنید برای دانلود کلیک کنید آیسب های جسمی گوشی همراه - معرفت
سفارش تبلیغ
صبا ویژن
 
معرفت
جمعه 92 مهر 5 :: 10:12 عصر ::  نویسنده :

بنام خدا

 

آسیب­ های جسمی گوشی همراه


بشر امروز توانست از طریق پیشرفت­های شگرف در علوم و فن آوری، ابزارهایی را اختراع نموده و به تولید برساند که در نتیجه اسباب رفاه و آسودگی او را فراهم و ابعاد مختلف زندگی او را دگرگون نماید؛ ابزاری که در کنار سودمندی­هایی که دارند، آسیب­هایی را نیز برای زندگی او به همراه داشته­اند.

عموم مردم در مواجهه با این ابزارهای نو به شیوه­های مختلف عکس العمل نشان می­دهند؛ برخی به همین اندازه که کار روزمره شان راه بیافتد برایشان کافی است و به مسایل دیگر توجهی ندارند و حال آن که توجه به اصول و روش­های مناسب استفاده از ابزار و تکنولوژی روز، بهره­مندی بالاتری را برای ما رقم خواهد زد و ایمنی بیش­تری را برای انسان بوجود می­آورد.

یکی از این وسایل، گوشی همراه است که بیش­تر مردم با آن سر و کار دارند و امروزه به عنوان یکی از وسایل ضروری در زندگی افراد به حساب می­آید. به همین جهت ضروری است تا اطلاعات لازم در خصوص شیوه استفاده ایمن از آن را بدانند.

سال­ها مطالعه روی امواج ساطع شده از گوشی­های همراه نشان داده که این امواج هم برای انسان و هم برای محیط اثرات مخربی به دنبال دارد.

افرادی که در معرض امواج کوتاه مدت آنتن های بی­سیم قرار می­گیرند و نیز افرادی که از گوشی­های گوشی همراه استفاده می­کنند در هنگام استفاده و نیز بعد از آن دچار علائمی می­شوند؛ این افراد ممکن است در پوست سر خود احساس سوختگی یا سوزن سوزن شدن کنند، احساس خستگی، اختلالات خواب، سرگیجه، کاهش تمرکز، زنگ زدن گوش ها، کاهش حافظه، سردرد، اختلال در سیستم گوارش و تپش قلب نیز از دیگر علائم ناشی از استفاده از گوشی همراه است.

در این مجال شماری از آسیب­ها و خطرهای جسمی گوشی همراه را که طی پژوهش­های متعدد به اثبات رسیده است را مرور می­کنیم:

1. سرطان زا بودن امواج گوشی همراه

امواج گوشی همراه از نوع امواج رادیویی قوی هستند. این امواج در آنتن های فرستنده پدید می آیند و از سطح این آنتن­ها تابیده می­شوند. امواج رادیویی با فرکانس بالا برای بدن انسان مضر بوده و باعث بروز سرطان و بیماری­های مغزی می­شوند. در محیط پیرامون ما بیشترین موجی که سلامت انسان را به خطر می­اندازد، امواج گوشی همراه است؛ زیرا گوشی در تماس با بدن انسان است و عوارض آن در  دراز مدت مشخص می­شود.

امواج گوش­های همراه از نوع الکترومغناطیس بوده و از لحاظ فرکانسی در رده امواج ماکروویو طبقه­بندی می­شوند. به طور کلی این امواج با افزایش فرکانس و دامنه، انرژی و عمق نفوذشان در اجسام مختلف بیش­تر می­شود. گوشی­های همراه نوعا از فرکانس 900KHz  و 1?8GHzاستفاده می­کنند که این فرکانس از فرکانس مورد استفاده از اجاق­های ماکروفربه مراتب بیش­تر است! بر این اساس ، احتمال ابتلا به تومورهای مغزی در همان سمت از مغز که گوشی همراه بیش­تر استفاده می­شود بین 40 تا 270 درصد افزایش یافته است.

پرفسور "برن گروپر" در آزمایشی نشان داد که اگر شخصی 2 دقیقه با موبایل صحبت کند، ساختار آنزیمی بزاق دهانش کلاً تغییر می‌کند. علاوه بر این، تأثیرات منفی بر روی خون و ادرار دارد. پرفسور برن گروپر در مقاله خود نوشته میدان‌های الکترومغناطیسی به ویژه آن‌هایی که در گستره فرکانس بدن هستند، باعث تغییر عملکرد جذب مواد معدنی در بدن می‌شوند و سرعت گسترش تومورها را افزایش می‌دهند.

2. کاهش شنوایی

استفاده پیوسته از گوشی همراه از حدود 20 دقیقه به بالا می­تواند با افزایش تدریجی حرارت بافت­های مغز، سبب ایجاد تغییرات بیولوژیک در بافت مغز و در نتیجه کاهش شنوایی شود. امواج گوشی همراه به طور سطحی در پوست و استخوان­های اطراف گوش جذب شده و از طریق جمجمه در پشت گوش و بافت مغز نفوذ می­کند که می­تواند سبب التهاب پرده گوش و تورم عصب شنوایی در افرادی شود که در برابر پرتوهای منتشر شده قرار گرفته­اند.

میزان جذب امواجی که از گوشی همراه به سمت گوش می­آید، با توجه به فاصله آن از گوش و فرکانس موج متفاوت است. به طور معمول بیش از 70 درصد امواج توسط بافت جمجمه و مغز جذب شده و به شکل انرژی حرارتی درمی­آید؛ این انرژی حرارتی تا حد قابل توجهی به بافت سلولی گوش میانی آسیب می­رساند؛ در این صورت کاهش مدت زمان مکالمه با گوشی همراه می­تواند به عنوان مؤثرترین روش پیش­گیری از زیان­های این امواج مطرح شود.

3. احساس توهم زنگ موبایل

خیلی از اوقات وقتی گوشی شما در جیبتان است، احساس می­کنید گوشی می­لرزد و ویبره می­زند، پس از دیدن گوشی مشاهده می­کنید که هیچ کس با شما تماس نگرفته است!استفاده طولانی مدت از حالت «ویبره» گوشی همراه به بروز عارضه‌ای موسوم به«fauxcellarm»در فرد منجر می‌شود؛ این عارضه بیشتر در کسانی ظاهر می‌شود که گوشی همراه خود را در حالت ویبره قرار داده و آن را در جیب لباس‌های خود می‌گذارند.

تنی چند از دانشمندان نیز معتقدند حالت ویبره گوشی همراه بروز سندروم عضلانی را در پی دارد. به گفته آنان، در این گونه سندروم حتی زمانی که گوشی همراه از حالت ویبره خارج است عضله مربوطه شروع به ارسال سیگنال‌های کاذب به مغز می‌کند و در نتیجه فرد دچار نوعی حساسیت و هوشیاری نابه‌جا نسبت به گوشی همراه خود می‌شود در حالت پیشرفته این سندروم، فرد در مواردی به تکان‌های لباسی که بر تن دارد نیز حساس می‌شود و آن را به حساب زنگ خوردن گوشی همراه خود می‌گذارد.

این لرزش موضعی به دلیل تأثیر امواج مضرّ و سرطان­زای موبایل بر روی ماهیچه بدن شماست! در واقع ماهیچه شما دچار لرزش شده و شما می­پندارید که گوشی لرزیده است.

4. آسیب به حافظه

پژوهش­گران در مطالعات اخیر دریافته‌اند که صحبت کردن به مدت طولانی با گوشی همراه می‌تواند تاثیرات مخرب و جدّی روی حافظه کاربران بر جای بگذارد. آنان هم چنین دریافتند که این امواج آسیب­های خاص به اعصاب از جمله سلول­های کورتکس پیشانی و در هیپوکامپ که مرکز حافظه در مغز است وارد می‌کنند.

استفاده‌ کنندگان از گوشی همراه ?30دقیقه پیش از آنکه به خواب روند اگر تحت تأثیر امواج این گوشی‌ها قرار گیرند فعالیت مغز آنها دچار تغییرات زیادی می‌شود. تغییرات در فعالیت‌های مغزی سبب دیدن خواب‌های آشفته در افراد می‌شود که این امر سبب بروز بیماری آلزایمر و اختلال در عملکرد حافظه می‌شود.

5. اثر زیان بار گوشی همراه بر لثه­ها

بافت لثه به جهت ظرافتی که دارد و نزدیکی به گوشی همراه در مقابل امواج آن آسیب پذیرتر است؛ پژوهش­گران، تاثیر میدان­های الکترومغناطیسی را بر بافت لثه بررسی کردند. بر پایه این بررسی، استفاده زیاد از وسایلی مانند گوشی همراه که دارای میدان­های الکترومغناطیسی هستند، بافت پوششی لثه را به شدت آسیب می­زند.

یافته­های این بررسی همچنین نشان می­دهد، آسیب به بافت لثه با کاهش ضخامت آن، باعث بیماری های لثه و آسیب به دندان­ها می­شود.

6. عوارض ناشی از امواج گوشی همراه بر روی کلیه

مطالعات اخیر حاکی از این امر است که تشعشعات ناشی از گوشی‌های همراه سبب آسیب جدی کلیه‌ها می‌گردد. محققان پس از بررسی‌های انجام شده به این نتیجه رسیده‌اند که حتی تشعشعات سطح پایین ناشی از گوشی‌های همراه، باعث تراوش هموگلوبین سلول‌های خونی به درون جریان خون می شود. در نتیجه طبق اظهارات محققان، انباشته شدن تدریجی هموگلوبین ممکن است منجر به ناراحتی‌های قلبی و سنگ کلیه گردد.

7. زمینه رشد میکرب و بروز بیماری

 تحقیقات نشان می‌دهد که باکتری موجود روی گوشی ‌همراه از هر شیء مستعمل دیگری در این رده بیش­تر است. نکته جالب‌تر اینکه به علت افزایش دمای گوشی‌های همراه در حین استفاده، این گوشی‌ها تبدیل به محیط‌های مناسبی برای کشت و رشد باکتری‌های خطرناک می‌شوند، چون باکتری‌ها برای رشد محلی گرم و تاریک را می‌خواهند و تمامی این امکانات را گوشی که در جیب قرار گرفته است فراهم می‌کند! این گزارش می‌افزاید، میزان این­گونه باکتری‌ها حتی از دستگیره در، صفحه کلید و حتی کف کفش شما بیش­تر خواهد بود. دکتر "جووان وران" پروفسور میکروبیولوژی دانشگاه متروپولیتن منچستر بیان می‌کند که علاوه بر آنکه گوشی ‌همراه مانند دیگر اشیا باکتری دارد به علت محل نگهداری، شرایط مناسب‌تری برای ورود و ازدیاد آنها فراهم می‌سازد و نکته مهم آن است که این وسیله با گوش و دهان ما، یعنی دو راه قوی ارتباطی بدن همواره در ارتباط است.        

پژوهش­گران سازمان بهداشت جهانی نیز این عوارض را برای گوشی همراه گزارش کرده­اند:

-        افزایش احتمال ایجاد و گسترش تومورهای سرطانی و آسیب پذیری بدن در برابر عوامل بیماری زا

-        اختلالات خواب، فراموشی، سردرد و افسردگی

-        احساس داغی در داخل سر و نزدیک محل نصب گوشی همراه

-        افزایش احتمال ابتلا به آلزایمر و پارکینسون

-        مسمومیت خونی

-        بروز مشکلات ژنتیک

-        احساس خستگی

-        افزایش احتمال ابتلا به دو نوع تومور مغزی تا 50%

-        بروز اختلالات جنسی و کاهش توان باروری و در نهایت، ناباروری

-        و…

اماچگونه عوارض و آثار مخرب امواج گوشی همراه را به حداقل برسانیم؟

گوشی همراه را از بدن دور نگه دارید. حداقل این فاصله در افراد عادی5/1 متر و در  کودکان 2متر می­باشد.مطالعات جدید نشان می­دهد نگهداری گوشی در جیب شلوار یا پیراهن، بافت­های بدن انسان را بیش از حد استاندارد در معرض خطرات جذب امواج قرار می­دهند.

تذکر: استفاده از هندزفری(Headset)سیمی نیز تاثیر موثری در کاهش عوارض گوشی همراه ندارد زیرا خود هندزفری به صورت یک آنتن عمل می کند. هندزفری­های بلوتوث نیز به مراتب دارای عوارض بیش­تری (به­ ویژه برای مردان) می­باشند.

بنابراین گوشی همراه نه تنها در زمان استفاده و صحبت کردن با آن ضرر دارد، بلکه همراه داشتن آن هم ضرر دارد. حتی اگر 30سانتی متر هم از شما فاصله داشته باشد امواج الکترومغناطیس حدود 400هزارPw/M2 در هر لحظه با بدن اصابت می‌کند. وقتی که شما با موبایلتان حرکت می‌کنید، جاهایی که آنتن‌ها آنها را کمتر پوشش می‌دهند، گوشی شما سعی بیش­تری برای به دست آوردن آنتن می‌کند، در واقع سیگنال‌های بیش­تر و قوی‌تری را از خود ساطع می‌کند که این موضوع بسیار خطرناک است باید در موقع حرکت از گوشی استفاده نشود.

هنگام ارسالMMS یا پیام تصویری ، خطر امواج 1000 برابر بیشتر است. پیام های طولانی نیز خطر امواج را دو چندان می­سازد؛ از این روتا جای ممکن سعی کنید از پیام کوتاه استفاده کنید.

با این همه آسیب، چرا تاکنون در این زمینه اطلاع‌رسانی کاملی نشده است؟

این مسأله درست مثل حکایت سیگار است. وقتی که کمپانی " فیلیپ موریس" میلیاردها دلار درآمد از فروش سیگار داشت، اجازه نمی‌داد دانشمندان در این مورد نظر بدهند. حتی اگر به خاطر داشته باشید در سال 1960ماجرایی برای یک پرفسور که روی سیگار تحقیق می‌کرد رخ داد و به قتل رسید. الآن هم فروش گوشی و امکانات جانبی آن، از پردرآمدترین کارها در دنیاست و حتی بسیاری از مراکز آن‌ دولتی است و کسی دوست ندارد از میزان سودش کاسته شود. پس با وجود آگاهی از آسیب­های آن، هیچ اطلاع‌رسانی نمی‌کنند. آنها میلیاردها دلار برای راه‌اندازی آنتن‌هایBTSخرج کرده‌اند و می‌خواهند سودش را ببرند. اگر بخواهند سامانه‌هایشان را تغییر دهند باید تریلیون‌ها دلار هزینه کنند. پس راه پر سود برای آنها ناآگاهی مردم است. استادی دانشگاهی می‌گفت نگران ازدیاد جمعیت جهانی نباشید، انسان‌ها خودشان آنقدر چیزهای مضر مانند سیگار، گوشی همراه و… می‌سازند که خود با دست خود می‌میرند.

گروه آسیب­ شناسی اخلاقی و تربیتی

مدیریت مطالعات تربیتی و فرهنگی معاونت تهذیب




موضوع مطلب :