برای دانلود کلیک کنید برای دانلود کلیک کنید آبان 92 - معرفت
سفارش تبلیغ
صبا ویژن
 
معرفت
شنبه 92 آبان 11 :: 7:49 عصر ::  نویسنده :

بنام خدا

هوش هیجانی چیست؟  

مقدمه:

حتماً تا به حال درباره IQ یا همان بهره هوشی خیلی چیزها شنیده اید و حتماً شنیده اید که اگر کودکی IQ بالاتری داشته باشد حتماً در بزرگسالی انسان تحصیل کرده و موفقتری خواهدبود. شاید به همین خاطر است که تعداد زیادی از والدین از همان دوران قبل از مدرسه رفتن نگران کیفیت یادگیری فرزند دلبند خود و مدارسی که قرار است او در آنها درس بخواند هستند. غافل از اینکه امروزه تحقیقات علمی نشان داده که تنها داشتن هوش عقلانی زیاد برای کسب موفقیت کافی نیست و علاوه بر IQ  ویژگی های دیگری نیز نیاز است که امروزه به آن هوش هیجانی می گویند.

اما منظور از هوش هیجانی چیست؟

به طور خلاصه هوش هیجانی یعنی:داشتن ظرفیتی برای شناخت احساسات و هیجانات خود و دیگران و استفاده از این هیجانات به نحو مناسب برای برقراری ارتباط بهتر با خود و دیگران.

عصبانیت یک هیجان و یک احساس است و فردی که دارای هوش هیجانی بالاتری باشد می داند این عصیانیت را چه وقت، کجا با چه کسی و چگونه ابراز کند تا به جای اینکه برایش دردسر تولید کند،راه گشا باشد.

اینجا لازم است درباره خود کلمه هیجان بیشتر بدانیم هیجان کلمه ای است که در فارسی بیشتر برای احساسات و حالات پرشور و پر انرژی از آن استفاده می کنیم. ولی در روانشناسی برای بیان تمام حالات احساسی و روانی مثبت و منفی و علایم جسمانی همراه آن به کار می رود.هیجانات مثل خشم، ترس، عشق و محبت، تنفر، امید، نامیدی، نگرانی، احساس حقارت، غرور، غم و اندوه، شادی، تعجب، شرم، پشیمانی، دلسوزی و ...

اهمیت هوش هیجانی در چیست؟

دانشمندان زیادی عقیده دارند که می توان هوش هیجانی را در کودکان و حتی بزرگسالان پرورش و افزایش داد. اما چرا پرورش و رشد هیجانی مهم است؟ به چند دلیل:

1. به منظور برخورد با موقعیت های تهدید کننده و خطرناک:

کودک 3 ساله ای را در نظر بگیرید که در معرض خطر دزدیده شدن توسط یک سارق کودک است. بچه ها معمولاً به طور غریزی و از راه هیجانات خود متوجه خطرناک بودن موقعیت می شوند اگر سارق به زور متوسل گردد او شروع به داد و فریاد و دست و پا زدن می کند. (کاری که شاید در موقعیت های دیگر برای شما خوشایند نباشد) که باعث می شود احتمال نجات خود را افزایش دهد.تحقیقات نشان می دهد کودکان دارای هوش هیجانی بیشتر موقعیتهای خطرناک را سریع تر تشخیص داده و عکس العمل نشان می دهند و در نوجوانی نیز احتمال کمتری وجود دارد که جذب دوستان ناباب و انحرافات اجتماعی شوند.

2. برای کمک به دیگران:

حساسیت و هوش هیجانی بالاتر به کودکان کمک می کند تا نیازهای دیگران را درک کرده و حداقل از طریق همدلی به آنان کمک کنند.با پیروی از هوش هیجانی بچه ها می آموزند که احساسات و هیجانات نیازها و تمایلات همه انسانها به یکدیگر شبیه نیست. رسیدن به چنین درکی به افزایش شفقت و احترام به احساسات و تفاوتهای فردی دیگران منجر می گردد که این خود اساس همدلی (یکی از مهارت های هوش هیجانی) است. با پرورش هوش هیجانی، فرزندان ما پی می برند انسانها زمانی کامل می شوند و احساسات بهتری خواهند داشت که با یکدیگر همکاری کنند.

1.به منظور ایجاد حس مسئولیت پذیری:

هوش هیجانی به ما کمک می کند تا از دو طریق فرزندانی با مسئولیت پذیری بیشتر داشته باشیم.

الف) با آموزش کودکان مبتنی بر اینکه مسئولیت احساسات و هیجانات خود را بپذیرند،به جای اینکه بر این باور باشند که دیگران احساسات آنان را همچون عروسکس تحت کنترل دارند.مثال: به جای اینکه بگوید (او باعث عصبانیت من شد) بگوید: من عصبانی شدم. می توانیم به آنان بیاموزیم وقتی احساسات منفی دارند حق انتخاب نیز دارند انتخاب هایی مثل اقدام کردن، تغییر دادن، ابراز وجود به شکل کلامی یا نوشتاری، یادگیری و اتخاذ دیدگاههای متفاوت. به یاد داشته باشیم هیچکدام از ما بر روی محیط خود صد در صد کنترل نداریم. ولی بر روی هیجانات خود

می توانیم کنترل داشته باشیم. باتوسل به مهارت های هوش هیجانی می توانند بیاوزند با استفاده از افکار خود هیجانات مثبت تری را تجربه کرده و در نتیجه رفتار مناسب تری از خود نشان دهند. رفتار مناسب تر دو نتیجه دارد 1. از اینکه خوب عمل کرده اند احساس بهتری نسبت به خود خواهند داشت (که به اعتماد به نفس بیشتر کمک می کند )2. در دیگران احساس خوبی را ایجاد می کنند (که در روابط اجتماعی آنان موثر بوده و این نیز خود عزت نفس را ارتقاء می دهد.)

ب)برای مسئولیت پذیری بیشتر این است که به آنان بیاموزیم با استفاده از احساسات خود با روش های اجتماع پسند تری اقدام کنند،با دو پرسش از خود که راهنمای اقدام مناسب خواهد شد: ( الان چه احساسی دارم؟ ) ( او یا آنان چه احساسی دارند؟ ).

تحقیقات نشان داده کودکانی که از نظر هیجانی سالم تر و با هوش تر هستند ویژگی های زیر را دارند:

     1.یادگیرندگان بهتری هستند.

2.مشکلات رفتاری کمتری دارند.

3.درباره دیگران احساسات بهتری دارند.

4.در مقابل فشار همسالان بهتر مقاومت می کنند.

5.خشونت کمتری دارند و قادر به همدلی بیشتری هستند.

6.در حل مشکلات و تعارضها بهتر عمل می کنند.

7.رفتارهای خود تخریبی ( مثل استفاده از مواد مخدر، مصرف مشروبات الکلی، ... ) کمتری دارند.

8.دوستان بهتر و بیشتری دارند.

9.بیشتر از دیگران قادرند هیجانات خود را کنترل کنند.

10.خوشحالتر، سالمتر و موفق تر از دیگران هستند.

ویژگی های هوش هیجانی

هوش هیجانی مجموعه ای از اجزای مرتبط به هم هستند که اجزا یا مولفه های این مجموعه عبارتند از:

آگاهی از هیجانهای خود، بیان هیجانها، آگاهی از هیجانهای دیگران، مدیریت هیجان ها.

1.آگاهی از هیجان های خود:

مسئله ای که در بحث هوش هیجانی مطرح می شود این است که ما تا چه اندازه به هیجانهای خود آگاهیم. برای مثال فرض کنید هنگام رفتن به محل کار با فردی درگیر می شوید. ساعت ها پس از آن برخورد احساس ناراحتی و بدخلقی بر رفتار شما حاکم می شود و بی دلیل به اطرافیان خود پرخاش می کنید. در صورت عمیق شدن به این ماجرا متوجه می شوید که این برخورد تاثیر کاملا ناخوشایندی در سایر رفتارهای شما داشته است.بنابراین در نخستین مولفه هوش هیجانی مهم آن است که شما بتوانید از آنچه در درونتان می گذرد آگاه باشید.

2.بیان هیجان ها:

دومین مولفه هوش هیجانی چگونگی بیان هیجان ها است. بیان نکردن هیجان ها موجب عوارض مختلف روحی و جسمی می شود.برخی پژوهشها نشان داده اند که اگر انسانها روزانه هیجان های خود را بنویسند، کمتر به پزشک مراجعه خواهند کرد. ما باید یاد بگیریم هیجانها را درست بیان کنیم. وقتی هیجان را بیان کنید پالایش اتفاق می افتد و وقتی بیان نکنید گیرهای هیجانی و در حالت شدید فلج هیجانی ایجاد می شود. اگر یک دستتان چمدان و دست دیگر کوله پشتی و ... باشد نمی توانید چابک حرکت کنید. هنگامی که ما هیجان ها را بیان نمی کنیم باعث سنگینی هیجانی می شود یعنی اگر طرف را بشکافیم می بینیم این همه هیجان را با کوله باری از سختی حمل می کند و فشارهای زیادی را متحمل می شود که نتایج بسیار بدی دارد. بیان هیجان ها می تواند از ساده ترین رفتارها تا پیچیده ترین آنها را در بر گیرد. پژوهش های مختلف در ابعاد سازمانی نشان داده اند که اگر بخواهیم سلامت سازمان را تامین کنیم باید بتوانیم رفتاهای تهاجمی را کم کرده رفتار بیانگر را تقویت کنیم. و این امر تنها با آموزش صورت می گیرد.

3.آگاهی از هیجانهای دیگران:

افراد دارای هوش هیجانی،نسبت به هیجان های دیگران فوق العاده حساس، دقیق و هوشیارند، در حالی که افراد فاقد هوش هیجانی کاملاً به هیجان ها و احساسات دیگران بی توجهند. فهم هیجان های دیگران به طور عمده از دو راه صورت می گیرد:

الف ) توجه دقیق و آگاهانه به رفتارهای غیر کلامی.

ب) افزایش و ارتقای مهارتهای گوش دادن.

4. چهارمین مولفه هوش هیجانی مربوط به مدیریت هیجانهاست. دو راه بیشتر وجود ندارد؛ یا خشم،شما را مدیریت می کند یا شما خشم را مدیریت می‌کنید. در مورد هیجانات مثبت نیز همین گونه است ممکن است شما در مذاکره خیلی خوشحال شوید و شادی شما را مدیریت کند و حتی این امر موجب بازندگی شما شود. مدیریت هیجان ها به معنی مدیریت آگاهانه، ماهرانه و خلاقانه آنهاست و تنها کسی که هوش هیجانی بالا دارند. می توانند آنها را مدیریت کنند.

 

منابع:

  1. هوش هیجانی، نویسنده:دانیل گلمن، مترجم:نسرین پارسا، نشر ساوالان،تهران،1386
  2.  هوش هیجانی و مدیریت در سازمان(مبانی نظری، شیوه‌های آموزش و ابزارهای سنجش)، سبحانی نژاد، مهدی و یوزباشی، علیرضاتهران، انتشارات یسطرون.1387
  3. هوش هیجانی، دکتر تراویس برادبری، ترجمه مهدی گنجی، ویراستار: دکتر حمزه گنجی، نشر ساوالان، تهران، 1384.

سایت ارتش




موضوع مطلب :


شنبه 92 آبان 11 :: 2:23 عصر ::  نویسنده :

بنام خدا

 

هرکس بدی میکند بیما ر است 



پیرمردی صبح زود از خانه اش خارج شد. در راه با یک ماشین تصادف کرد و آسیب دید عابرانی که رد می‌شدند به سرعت او را به اولین درمانگاه رساندند.
پرستاران ابتدا زخم‌های پیرمرد را پانسمان کردند. سپس به او گفتند: باید ازت عکسبرداری بشه تا مطمئن بشیم جائی از بدنت آسیب دیدگی یا شکستگی نداشته باشه
پیرمرد غمگین شد، گفت خیلی عجله دارد و نیازی به عکسبرداری نیست .
پرستاران از او دلیل عجله اش را پرسیدند:
او گفت: همسرم در خانه سالمندان است. هر روز صبح من به آنجا می‌روم و صبحانه را با او می‌خورم. امروز به حد کافی دیر شده نمی‌خواهم تاخیر من بیشتر شود!
یکی از پرستاران به او گفت: خودمان به او خبر می‌دهیم تا منتظرت نماند.
پیرمرد با اندوه ! گفت: خیلی متأسفم. او آلزایمر دارد. چیزی را متوجه نخواهد شد! او حتی مرا هم نمی‌شناسد!
پرستار با حیرت گفت: وقتی که نمی‌داند شما چه کسی هستید، چرا هر روز صبح برای صرف صبحانه پیش او می‌روید؟
پیرمرد با صدایی گرفته، به آرامی گفت: اما من که می‌دانم او چه کسی است.
اگر کسی بدی می‌کند، در آن لحظه فقط بیمار است
از دست هیچ‌کس دلخور مشو و کینه به دل مگیر و آرامش خود را هرگز از دست نده و بدان که هروقت کسی بدی می‌کند، در آن لحظه بیمار است. [1]


پی نوشت :

[1] . نرم افزار نیش ها و نوش ها، سایت اسک دین دات کام




موضوع مطلب :


شنبه 92 آبان 11 :: 2:17 عصر ::  نویسنده :

بنام خدا

وصف دنیا

دنیا ظلمت گاهى است که انسان را در خود غرق مى سازد.


شهید على رضایى




موضوع مطلب :


شنبه 92 آبان 11 :: 2:14 عصر ::  نویسنده :

بنام خدا

اذن شوهر در صله رحم

 

سوال : دین از سویی صله رحم را بر من لازم کرده است از سویی هم به من گفته بدون اذن شوهرت از خانه بیرون نرو اگر شوهرم اذن (حضوری و تلفنی ) ندهد صله رحم باز هم بر من واجب است؟ یا اذن شوهر برداشته می‌شود؟ اصلا شوهر می تواند حق صله رحم و دیدار بستگانم را بدون دلیل را از من بگیرید؟   


جواب :  صله رحم امری واجب است حتی در مواردی می تواند به صورت ساده تر (ولو به صورت تلفنی باشد و...) اقدام به صله رحم کند و از طرفی هم شوهر مانع برای صله رحم شود زن نمی تواند بیرون برود ولی اگر از طریق تلفنی هم مانع می شود و بستگان او هم نتوانند به در خانه او بیایند، حرجی بر این زن نیست و وجوب از او برداشته می‌شود.

  پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری در ازدواج به آدرس:
http://www.leader.ir/tree/index.php?catid=49




موضوع مطلب :


شنبه 92 آبان 11 :: 2:11 عصر ::  نویسنده :

بنام خدا

وضعیت شیعیان در زمان ظهور

امام سجاد (ع):   

إ ذا قامَ قائِمُنا أذْهَبَ اللّهُ عَزَوَجَلّ عَنْ شیعَتِنا الْعاهَةَ، وَ جَعَلَ قُلُوبَهُمْ کُزُبُرِ الْحَدیدِ، ‏وَ جَعَلَ قُوَّةَ الرَجُلِ مِنْهُمْ قُوَّةَ أرْبَعینَ رَجُلاً) خصال، ج 2، ص 542، بحارالا نوار، ج 52، ص 316، ح 12. (


 هنگامی که قائم ما قیام و خروج نماید خداوند بلا و آفت را از شیعیان ‏و پیروان ما بر می‌دارد ودلهای ایشان را همانند قطعه آهن محکم می‌نماید و نیرو و قوّت هر یک از ایشان ‏به مقدار نیروی چهل نفر دیگران خواهد شد.‏




موضوع مطلب :


شنبه 92 آبان 11 :: 2:8 عصر ::  نویسنده :

بنام خدا

پاسخ کوبنده  
دومین طاغوت بنی عباس منصور دوانیقی در ضمن نامه ای برای امام صادق (ع) نوشت : (چرا تو به اطراف ما، مانند سایر مردم نمی آیی ؟)
امام صادق (ع) در پاسخ او نوشت :
1 - در نزد ما چیزی نیست که به خاطر آن از تو بترسیم و نزد تو بیائیم ؛
2 - و در نزد تو در مورد آخرت چیزی نیست که به آن امیدوار باشیم .
3 - و تو دارای نعمتی نیستی که بیائیم ، و به خاطر آن به تو تبریک بگوئیم .
4 - و آنچه که اکنون ، (از مقام و ثروت ) داری ، آن را بلا و عذاب نمی دانی ، تا بیائیم ، و به تو تسلیت بگوئیم ، بنابراین برای چه نفوذ نزد تو بیائیم ؟)
منصور در جواب نوشت ؛(بیا با ما همنشین باش ، تا ما را نصیحت کنی ).
امام صادق (ع) در پاسخ نوشت : (کسی که آخرت را بخواهد با تو همنشین نمی شود، و کسی که دنیا را بخواهد (به خاطر نگهداری دنیای خود، تو را نصیحت نمی کند.(زیرا اگر تو را نصیحت کرد، تو با او دشمن می شوی و دنیای او به خطر می افتد) - (مستدرک الوسائل ، ج 2 ص 438 )

داستانهای شنیدنی از چهارده معصوم علیهم السلام
نوشته : محمد محمدی اشتهاردی




موضوع مطلب :


شنبه 92 آبان 11 :: 2:6 عصر ::  نویسنده :

بنام خدا

 

کتاب مبارک

 

 آیه شماره 29  از سوره مبارکه ص : کِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَیْکَ مُبَارَکٌ لِّیَدَّبَّرُوا آیَاتِهِ وَلِیَتَذَکَّرَ أُوْلُوا الْأَلْبَابِ 


ترجمه : این) کتاب مبارکى است که به سوى تو فرو فرستادیم تا در آیات آن تدبّر کنند و خردمندان پند گیرند.


شرح : گرچه قرآن، مبارک است، امّا براى تدبّر است، نه فقط تبرّک جستن به ظاهر آن. (براى حفظ منزل، مسافر و عروس از خطرات) «کتاب... مبارک لیدبّروا»
تدّبر در قرآن مقدّمه‏ى تذکّر است وگرنه چه بسا انسان اسرار و لطایف علمى قرآن را درک کند ولى مایه‏ى غرورش شود. «یدّبّروا - یتذکّر»
تدّبر باید در همه‏ى آیات قرآن باشد نه تنها در آیات الاحکام. «لیدّبروا آیاته»
شرط تدبّر و بهره‏گیرى و پندپذیرى، عقل و خرد است. «لیدّبروا... و لیتذکّر اولواالالباب»
کسانى که از قرآن متذکّر نمى‏شوند، بى‏خردند. «لیتذکّر اولواالالباب»
قرآن، مطابق عقل و خرد است، لذا اهل خرد با تدبّر در آن به احکام و رموزش پى‏مى‏برند. «لیتذکّر اولوا الالباب» (در قرآن، امرى مخالف عقل یافت نمى‏شود)
معارف قرآن پایان ناپذیر است. این که به همه دستور تدبّر مى‏دهد نشان آن است که هر کس تدبّر کند به نکته‏ى تازه‏اى مى‏رسد و اگر علما و دانشمندان گذشته همه‏ى اسرار قرآن را فهمیده باشند، تدّبر ما لغو است. «لیدبّروا آیاته»




موضوع مطلب :


جمعه 92 آبان 10 :: 3:5 عصر ::  نویسنده :

بنام خدا

معجون شش ماده ای مقاومت در  مشکلات



انوشیروان نسبت به «بوذرجمهر» خشمگین شد. دستور داد او را در اتاق تاریکى زندانى کنند. چندین روز گذشت، انوشیروان کسى را فرستاده تا از وضع حال او جویا شود. فرستاده انوشیروان، در حالى که او خوشحال و مطمئن بود، از او پرسید: چگونه در این حالت که سخت در مضیقه اى، فارغ البال مى باشى؟
بوذرجمهر گفت: من (همه روزه) از معجونى که از شش ماده ترکیب شده است، استفاده مى کنم و این معجون همان گونه که مى بینید، مرا بر سر حال آورده است. فرستاده پرسید: ممکن است این معجون را به ما معرفى کنى تا در مشکلات به آن پناه بریم؟ بوذرجمهر در جواب گفت:
ماده اوّل آن «اَلثِّقَةُ بِاللّهِ؛ توکّل بر خداست».
ماده دوّم؛ آنچه مقدر است، خواه و ناخواه رخ مى دهد و بى تابى در برابر آن، مشکلى را حل نخواهد کرد.
ماده سوّم؛ صبر و شکیبایى بهترین چیزى است که در آزمون هاى الهى به کمک انسان مى شتابد.
ماده چهارم؛ اگر صبر نکنم، چه کنم؟ بنابر این با جزع خود را هلاک ننمایم.
ماده پنجم؛ از مشکلى که من دارم، مصائب مشکل ترى نیز وجود دارد؛ پس خدا را شکر که در آن ها گرفتار نشدم!
ماده ششم؛ از ستون به ستون فرج است. این سخن به انوشیروان رسید، او را آزاد و گرامى داشت [1]


پی نوشت :

[1] . منبع سایت اسک دین، انجمن مشاوره




موضوع مطلب :


جمعه 92 آبان 10 :: 2:58 عصر ::  نویسنده :

بنام خدا

 

دوست داشتن دنیا

 

 دنیا را به اندازه ى یک ارزن هم دوست نداشته باشید.  

شهید احمد احمدیان




موضوع مطلب :


جمعه 92 آبان 10 :: 2:56 عصر ::  نویسنده :

بنام خدا

خاطره ،اندازه ارتباط

برای راضیه کلاس خصوصی گرفته بودیم معلمش یه آقای خیلی خوب و مورد اعتماد خانواده بود.این آقای معلم بعد از کلاس به دلیل اینکه هوا تاریک می شد. بچه های کلاس را با ماشین شخصی اش به منزل می رساند .
هر چی به راضیه اصرار می کردیم اصلا حاضر نمی شد که سوار ماشین آقای معلم بشود.
می گفتیم که این آقای خوبی هست.می گفت که کار من با این آقا فقط در حیطه ی این کلاس هست .تا اینجادیگه لزومی نداره من ارتباط بیشتری داشته باشم.توی شب تاریک و سرد زمستون سوار اتوبوس می شد و با مشقت خودش رو به خونه می رسوند
(شهیده راضیه کشاورز)




موضوع مطلب :


<   <<   6   7   8   9   10   >>   >